SAOTA Designs Longcheer Yacht Club in Shenzhen

SAOTA Designs Longcheer Yacht Club in Shenzhen

SAOTA designed the new Longcheer Yacht Club, in Shenzhen, China. Set on the Dapeng Peninsula, part of the Daya Bay in Nan'ao, on a narrow strip of land, the Longcheer was envisioned not just as a new flagship yacht club and hotel, but also as a catalyst to promote yachting culture and encourage public interest in marine sport.

The site is part of a scenic stretch of coastline that has become a center for marine sports and leisure activities in China. The club's neighbors already include a maritime school and marine sports base, and the stretch of coastline it's on has been earmarked for further development relating to various marina leisure activities.

The site, which included existing yacht jetties, has spectacular views of the bay and Daya Islands and provides some of the best vantage points from which to view the China Cup International Regatta and other prestigious yachting events. Caught between the mountain and the ocean, the building was envisioned as an extension of the landscape, mediating between the mountain and the bay beyond.

The narrow shape of the site, hugging the jagged coastline, and the need to maximize views of the bay informed the long, linear zig-zag shape of the building and its orientation, while its height and emphasis on horizontality was dictated by municipal restrictions that ensure that ocean views from the scenic main road behind the site are not obscured.

The fa?ade of the building was inspired by traditional Chinese lanterns, the concept of the lightbox multiplied and repeated to create a modular pattern emphasizing lightness and transparency, which is particularly effective when seen from the bay at night. An undulating copper-colored ribbon-like detail feature unifies the fa?ade, delineating the circulation cores and opening up views of the yacht basin.

A series of four rooftop pavilions serve as dedicated entertainment, meeting and reception areas. These lightweight & floating pavilions feature slim, folded, faceted roof shapes, echoing the angularity of the "ribbon" feature on the building's facade. The large overhangs not only create protected outdoor spaces, but together with the clear expression of their columns involve a contemporary interpretation of some of the defining aspects of traditional Chinese architecture, which also informed the strong axial elements and a clear hierarchy of the design.

The building features a highly efficient servicing strategy, whereby it takes deliveries and is serviced entirely from the lower level via four strategic cores that bring services up into the project and disperse them throughout the building via circulation nodes. This arrangement maximizes the use of premium space and views on the upper levels. Large light scoops in the roof allow natural light into the lower levels and filter it into the rear rooms.

The landscaping includes two promenades, one above the hotel, creating a public viewing platform from which members of the public can view the yacht races in the bay, and one along the water's edge in front of the hotel, which is envisioned as forming part of a longer continuous walkway spanning neighboring properties and contributing generously to the life of the precinct more broadly. The flowing lines, softened edges and terraced layering of the landscaping around the site, contrasting with the angular linearity of the architecture, were inspired by rice field terraces in Yunan. In addition, the landscaped rooftop gardens extend the mountain forest vegetation behind the main road.

Photography: Yu Bai

SAOTA

  • Filed under Architecture
  • Last updated
  • 37,344 impressions, 387 clicks
玉米视频/一个女人与三个男人/午夜福利18禁视频/japanese hdjav日本